Η ομάδα του ερευνητικού προγράμματος

Ερευνητική ομάδα

Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου

Κλασική αρχαιολόγος, ειδική στην κεραμεική των πρώιμων χρόνων. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια (FNRS) στο Ερευνητικό Κέντρο Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (CReA) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB). Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002) και συνέχισε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2004), όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή (2008). Έχει διδάξει ως λέκτορας με σύμβαση στα Πανεπιστήμια της Πελοποννήσου και της Κρήτης (2009-2010), ενώ ήταν μέλος του συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2010-2013). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές στην Ελλάδα (τελευταία στο Δεσποτικό, Κύθνο, Κεφάλα Σκιάθου), ενώ μελετά κεραμεικό υλικό από την Ακαδημεία Πλάτωνος, το Δεσποτικό και την Ασπίδα Αργολίδας. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά, αλλά και μια μονογραφία (The Early Black-figured Pottery of Attika in Context ca. 630-570 B.C., Brill, Leiden 2011).

Μανουέλ Αρχόνα (Manuel Arjona)

Ιστορικός και Κλασικός αρχαιολόγος. Εργάζεται ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές του στην αρχαία ιστορία και γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Zaragoza στην Ισπανία (1998, 2000). Η διδακτορική του διατριβή (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Zaragoza 2007) επικεντρώνεται στις Λατρείες και τα Ιερά στην Εύβοια κατά τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο. Έχει ολοκληρώσει τις μεταδιδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο τα ειδώλια της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ωρωπού της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές στην Ελλάδα (Τήνος, Κύθνος, Επικνημίδια Λοκρίδα, Οινιάδες) και την Ισπανία. Έχει εργασθεί ως συμβασιούχος αρχαιολόγος σε Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Αττική και Εύβοια.

Αφροδίτη Βλάχου

Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάζεται ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στην Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Σπάρτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2005) και το μεταπτυχιακό της στις μουσειακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2010). Η διατριβή της αφορά στην Πελοπόννησο της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Ωρωπό, την Κύθνο και το Σωρό.

Βίκη Βλάχου

Αρχαιολόγος, με ειδίκευση στην κεραμική της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB). Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές, τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Κλασική αρχαιολογία και τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2010). Έχει εργασθεί ως αρχαιολόγος στην Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) κατά τα έτη 2011-2012. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου με έμφαση στην κεραμική και τα ταφικά έθιμα. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Αθήνα, τον Ωρωπό, την Τήνο και την Ίτανο. Είναι μέλος του ερευνητικού προγράμματος Αμυκλών, του Ωρωπού της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου και συνεργάτης στο πρόγραμμα του Ξώμπουργου Τήνου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την κεραμεική και τα ταφικά έθιμα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Η διδακτορική της διατριβή με θέμα τη Γεωμετρική κεραμεική του Ωρωπού έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών (βραβείο Γ. Π. Οικονόμου, 2010) και βρίσκεται υπό δημοσίευση.

Ζαν-Σεμπαστιάν Γκρο (Jean-Sébastien Gros)

Κλασικός αρχαιολόγος, ειδικός στην ελληνική και ρωμαϊκή κεραμεική. Από το 2013, εργάζεται ως τεχνικός ηλεκτρονικών συστημάτων στη Βρετανική Σχολή Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Montpellier (1999, 2001) και τη διδακτορική του διατριβή στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Montpellier (2007). Εργάστηκε ως συμβασιούχος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στη Γαλλία, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Είναι μέλος του ερευνητικού προγράμματος για τον Ωρωπό της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Η διατριβή του αφορούσε την άβαφη κεραμεική της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, τη χρήση και διασπορά της, ενώ έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα σε σχετικά θέματα. Τελευταία μελετά κεραμεική από τις ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής στη Θάσο και τη Δήλο, αλλά και από άλλες θέσεις συμπεριλαμβανομένης της Τήνου.

Στέλιος Δαμίγος

Ιστορικός. Υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Münster στην αρχαία ιστορία. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές (2006) και μεταπτυχιακές (2012) του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μία εξαμηνιαία πρακτική άσκηση στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (2012). Η διατριβή του εστιάζει στην πολιτική ιστορία της Βορειοδυτικής Ελλάδας πριν την κλασσική εποχή. Έχει εκδώσει τρία κείμενα για την αρχαία ιστορία στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Ελεύθερος Τύπος.

Τατιάνα Θεοδωροπούλου

Ζωοαρχαιολόγος.Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο Wiener και μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Πραγματοποίησε προπτυχιακές σπουδές στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2000), και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή στην περιβαλλοντική και προϊστορική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Paris I Panthéon-Sorbonne (2001, 2007). Έχει ειδίκευση αρχαιοζωολογίας με έμφαση στα κατάλοιπα υδρόβιων πανίδων (ψάρια, ασπόνδυλα). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών της εργάστηκε στο Εργαστήριο Θαλασσίων Ασπονδύλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Παρισιού (MNHN) και στο Εργαστήριο Αρχαιοζωολογίας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CRNS) στη Valbonne της Γαλλίας. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ανασκαφές και έχει αναλάβει τη μελέτη των καταλοίπων θαλάσσιων οργανισμών από πολλές αρχαιολογικές θέσεις του Αιγαίου. Έχει διδάξει βιοαρχαιολογία ως συμβασιούχος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην ανασύσταση των παλαιο-περιβαλλόντων, στην αξιοποίηση των περιβαλλόντων αυτών από τους αρχαίους πληθυσμούς, στις αρχαίες διατροφικές πρακτικές καθώς και σε εθνοαρχαιολογικά και πειραματικά θέματα που σχετίζονται με τα ψάρια και τους ψαράδες.

Όλγα Κακλαμάνη

Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006, 2011). Η διατριβή της μελετά το ταφικό έθιμο της καύσης στον ελλαδικό χώρο κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ανασκαφές (Ωρωπός, Σκιάθος, Τήνος).

Ελένη Καρούζου

Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές (2008) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2011). Η διατριβή της επικεντρώνεται στη μετάβαση από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου στη Θεσσαλία και τις γειτονικές περιοχές. Έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Ωρωπό, την Κύθνο, το Σωρό και τη Σκιάθο.

Αντώνης Κοτσώνας

Κλασικός αρχαιολόγος με ειδίκευση στο Αιγαίο των πρώιμων ιστορικών χρόνων. Έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1996-2000) και στο King’s College του Λονδίνου, τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (2000-2001) και τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (2001-2005). Έχει εργαστεί στο King’s College του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, και είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Μαρία Κουτσουμπού

Κλασική αρχαιολόγος. Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιμελήτρια της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, επιβλέπουσα ανασκαφικών εργασιών στο έργο ΕΣΠΑ "Ανάδειξη αρχαίου Θεάτρου Μήλου". Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές (2000) και μεταπτυχιακές της σπουδές (2003) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μελετά την αρχαϊκή γραπτή κεραμεική από το Ιερό στο Βρυόκαστρο της Κύθνου και τη γεωμετρική, αρχαϊκή και κλασική κεραμεική από το Ιερό της αρχαίας Αλάσαρνας (Καρδάμαινας) της Κω.

Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν

Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB). Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή υπό την εποπτεία του καθηγητή J.N. Coldstream στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου ως υπότροφος του “Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης”. Πρόσφατα κατείχε την τιμητική έδρα Blaise Pascal (2012-2013) στο Παρίσι (Paris I-Panthéon και École Pratique des Hautes Études en Sciences Sociales), πραγματοποιώντας έρευνα για τα ιερά των Κυκλάδων. Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική των πρώιμων ιστορικών χρόνων και την ομηρική αρχαιολογία, όπως και στην αρχαιολογία των ιερών από τη Γεωμετρική στην Κλασική περίοδο. Διευθύνει μια σειρά ανασκαφών στην Αττική (Σκάλα Ωρωπού), τις Κυκλάδες (Κύθνος), τη Θεσσαλία (Σωρός), αλλά και τις Σποράδες (Κεφάλα Σκιάθου).

Εύη Μαργαρίτη

Βιοαρχαιολόγος. Είναι υπότροφος του ιδρύματος Λεβέντη στο Εργαστήριο Fitch της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η έρευνά της εστιάζει στην αποκατάσταση των αγροτικών πρακτικών, χρήσης φυτών και της οικονομίας κατά την Κλασική περίοδο με ιδιαίτερη έμφαση στην επεξεργασία του αμπελιού και της ελιάς για την παραγωγή κρασιού και ελαιόλαδου. Ως αρχαιοβοτανολόγος διερευνά τα ζητήματα της αρχαία γεωργίας και συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή έως τη Βυζαντινή περίοδο, όπως: Δισπηλιό και Αυγή Καστοριάς, Δασκαλιό Κέρου, Μυκήνες, Μιδέα, Μόχλος, Ωρωπός, Παπαδιόκαμπος και Χρυσή Κρήτης, Θέρμη στην Λέσβο, την αρχαία Αγορά της Αθήνας, την Κόρινθο, το Λύκαιον όρος στην Ελλάδα, Άλασσα και Λευκωσία στην Κύπρο, αλλά και τα προγράμματα της Βρετανικής Σχολή της Ρώμης στην Ιταλία, Nacovana και Karcadur στην Κροατία.

Ε.-Μ. Μόρ

Κλασική Αρχαιολόγος. Σπούδασε Αρχαία Ιστορία, Προϊστορική και Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Albert-Ludwigs στο Freiburg της Γερμανίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Freiburg με θέμα τη δομή και την εξέλιξη των νεκροπόλεων στη Μικρά Ασία κατά τη γεωμετρική και αρχαϊκή περίοδο υπό την εποπτεία του καθηγητή G. Hiesel. Το 2010 η διατριβή απέσπασε το βραβείο Günter-Wöhrle του Ιδρύματος Humanismus Heute. Από το 2006 έως το 2012 δίδαξε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ανασκαφές στη Γερμανία, την Τυνησία και την Τουρκία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εστιάζουν στην αρχαιολογία της Μικράς Ασίας με έμαφαση στην οικιστική εξέλιξη και τα ταφικά έθιμα. Από το 2010, συντονίζει ένα ερευνητικό πρόγραμμα και τις αρχαιολογικές έρευνες στην Άσσο (BTU Cottbus-Senftenberg) σε συνεργασία με το τούρκικο ανασκαφικό πρόγραμμα στην ίδια θέση.

Γιάννης Νάκας

Κλασικός αρχαιολόγος και σχεδιαστής. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1999) και τις μεταπτυχιακές στην υποβρύχια αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Southampton (2002). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές, ως επί το πλείστον υποβρύχιες (Σαλαμίνα, λιμάνι Ζέας στον Πειραιά, Ραμνούντας, Μόδι), και εργάστηκε ως συμβασιούχος αρχαιολόγος σε αρκετές Εφορείες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η διατριβή του με τίτλο Εμπόριο, επαφές και ανταλλαγές κατά τους σκοτεινούς αιώνες (12ος-9ος αι. π.Χ.). Έχει δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα και κάνει αρχαιολογικά σχέδια και αναπαραστάσεις για διάφορα αρχαιολογικά επιστημονικά προγράμματα.

Έλια Νικητοπούλου

Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως αρχαιολόγος στο ψηφιακό έργο της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων "Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη". Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004) και τις μεταπτυχιακές πάνω στη μουσειοποίηση αρχαιοτήτων στο Πανεπιστήμιο "Tor Vergata" της Ρώμης (2008). Η διατριβή της ασχολείται με τη συγκριτική μελέτη των ταφικών εθίμων και τις ανθρωπολογικές ενδείξεις από τις μητροπόλεις και τις αποικίες στη Μεγάλη Ελλάδα και τη Σικελία κατά τη γεωμετρική και την πρώιμη αρχαϊκή περίοδο. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στο Αιγαίο (Τήνος), καθώς και σε υποβρύχιες ανασκαφές (Κύθνος, Αλεξάνδρεια).

Αδαμαντία Παπαδοπούλου

Κλασική αρχαιολόγος, ειδική στη μελέτη ανθρώπινου σκελετικού υλικού. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τις μεταπτυχιακές της στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Έχει εργαστεί ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ανασκαφές (Καλαμάκια-Μεσσηνία, Αντικύθηρα, Μαραθώνας-Μπρεξίζα, Κύθνος).

Ζαχαρούλα Παπαδοπούλου

Κλασική αρχαιολόγος. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2008 και τις μεταπτυχιακές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2011). Έχει εργαστεί ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (Άνδρο) και Θήβας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ανασκαφές (Ωρωπός, Κύθνος, Άνδρος, Τήνος).

Όλγα Πράππα

Κλασική αρχαιολόγος. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2009). Η διπλωματική της εργασία αφορά τα παιδικά ταφικά έθιμα στην Αττική και Εύβοια κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Έχει εργασθεί ως συμβασιούχος αρχαιολόγος σε Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Αττική και τη Θεσσαλία. Από το 2007 συμμετέχει στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ωρωπός, Κύθνος, Σκιάθος, Σωρός, Zερέλια).

Βέρα Σίσχελσμιτ

Διδακτορική φοιτήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Tübingen (2010) και το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2012). Η διατριβή της μελετά το αρχαιολογικό περιβάλλον και τη σημασία της αρχαϊκής γλυπτικής στην Ιονία. Έχει πάρει μέρος σε ανασκαφές στην Ιταλία (Pantelleria) και την Ιονία (Πριήνη, Μίλητος, Πάνορμος/Δίδυμα).

Κατερίνα Τρανταλίδου

Βιοαρχαιολόγος, ειδική σε οστά ζώων. Εργάζεται ως αρχαιολόγος στην Εφορεία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1980), τις μεταπτυχιακές της στην εθνολογία και προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I- Panthéon, 1982) και στο Paris IV (1983), ενώ τη διδακτορική της διατριβή στην αρχαιολογία στο Παρίσι (Nouveau Doctorat, 1993). Εργάστηκε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα πανεπιστήμια Θεσσαλίας (2000-2012) και Κρήτης (1993-1996). Έχει μελετήσει τα υπολείμματα ζώων από πολλές περιοχές στην Ελλάδα και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά.

Άννα-Ζαρά Τσεμσέδοχα

Αρχαιολόγος, με ειδίκευση στα ταφικά έτιμα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου στην βόρεια Ελλάδα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές (2006), τις μεταπτυχιακές σπουδές της (2009) στην Κλασική αρχαιολογία και τη διδακτορική της διατριβή (2015) στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης. Eίναι επιστημονική συνεργάτιδα στην ομάδα μελέτης PLH-CRATA στο ίδιο παμεπιστήμιο. Η μεταπτυχιακή διατριβή της ήταν για τις αποικίες στην Χαλκιδική στην Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου και στην αρχαϊκή εποχή. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στα ταφικά έθιμα στην Μακεδονία κατά στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Έχει συνδιοργάνωση μια σχετική ημερίδα στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, και έχει συμμετείχε στην έκδοση των πρακτικών. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Γαλλία και την Ελλάδα.

Γιώργος Φακορέλλης

Χημικός (αρχαιομέτρης). Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Χημικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1986, τις μεταπτυχιακές του στο Πανεπιστήμιο του  Bordeaux ΙΙΙ (D.E.S.S.) το 1989 και τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1996. Από το 1989-2004, συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ""Δημόκριτος"". Από το 1990-2011 ήταν μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας (πρόεδρος από το 1999-2006). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 60 διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

Ξένια Χαραλαμπίδου

Κλασική αρχαιολόγος, ειδική στην κεραμεική των πρώιμων χρόνων. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2000) το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2001), και τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2008). Από το 2010 είναι επιστημονική συνεργάτιδα στο Εργαστήριο Fitch της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και συμμετέχει στη μελέτη των ανασκαφών στο Τσικαλαριό και την Κάρυστο, της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Η αδημοσίευτη διδακτορική της διατριβή αφορά την αρχαϊκή κεραμεική από τον Ωρωπό. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την αρχαιολογία των Πρώιμων Ιστορικών χρόνων της Κεντρικής Ελλάδας και κυρίως της Εύβοιας και των γειτονικών περιοχών όπως του Ωρωπού, αλλά και των Κυκλάδων, κυρίως της Νάξου με έμφαση στην κεραμεική παραγωγή, τα δίκτυα και τις κοινωνικές εξελίξεις όπως αποτυπώνονται σε οικισμούς και νεκροπόλεις. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά.

Ελένη Χατζηνικολάου

Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2015) και το μεταπτυχιακό της στην Αρχαιολογία της Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου (2016). Η διατριβή της επικεντρώνεται στη μελέτη της ελληνικής αρχαϊκής οικίας στη Μεσόγειο. Συμμετέχει στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Κύθνο και τη Σκιάθο.

Τεχνική ομάδα

Άγγελος Αγγελίδης

Στατιστικολόγος/Στατιστικός απόφοιτος του τημήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό του με τίτλο "Στατιστικές Μέθοδοι στη Διαχείρηση Ασφαλιστικών Οργανισμών" στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε ερευνητικά προγράμματα του τμήματος Γεωπονίας και των Τ.Ε.Φ.Α.Α. του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Χρυσόστομος Αποστόλου

Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρακολούθησε μαθήματα Κοινωνικής Γεωγραφίας και Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και πήρε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Χωροταξία Πολεοδομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2001. Έχει παρουσιάσει εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες για τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, έχει διδάξει Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών σε νέους Μηχανικούς και έχει Μελετητικό Πτυχίο στην Πολεοδομία και Τοπογραφία. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 1995 και συμμετέχει στην Hellas GIS. Έχει εκπονήσει ποικίλες μελέτες ιδιωτικών και Δημοσίων συμφερόντων, έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου Ν. Αγχιάλου και είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αγρ. Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τις αποτυπώσεις ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Ναταλένα Ζάχου

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η διπλωματική της εργασία ασχολείται με τον αντίκτυπο των σχεδίων και των γραφικών ή τρισδιάστατων αναπαραστάσεων στην αρχαιολογία, χρησιμοποιώντας ως περίπτωση μελέτης το ιερό του Απόλλωνα στο Σωρό.

Ουρανία Ησυχίδη

Απόφοιτη Σχολής Γραφικών Τεχνών και Οπτικοακουστικών Σπουδών στο Τμήμα Φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Εργάζεται ως συμβασιούχος φωτογράφος για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην επιστημονική έρευνα "Η Κοινωνική Αρχαιολογία του Ελληνικού Κόσμου κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και την Πρώιμη Αρχαϊκή περίοδο". Ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Κωνσταντίνος Καλφούντζος

Είναι ΕΤΕΠ πληροφορικής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει ασχοληθεί με την υποστήριξη - διαχείριση μεγάλων δικτύων υπολογιστών κυρίως σε τράπεζες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις (1999-2002). Δίδαξε πληροφορική στα δημόσια ΙΕΚ Λάρισας (2000-2004) και επιμορφωτής στα σεμινάρια πληροφορικής που έγιναν σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , σύμφωνα με το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας (2002-2003).

Μάρκος Μαζαράκης Αινιάν

Αρχιτέκτονας που ειδικεύεται σε τρισδιάστατες εφαρμογές και εικονικές αναπαραστάσεις. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2011). Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί στην εικονική αναπαράσταση της Ακρόπολης των Μυκηνών, για το CD-ROM του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θέμης Ντάλλας

Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην Υπολογιστική Αστροφυσική το 1996. Από το 1997 έχει κατασκευάσει πάνω από 140 κόμβους στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας του Βόλου, την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εργάζεται από το 2004 ως ΕΔΙΠ. Είναι υπεύθυνος για την παρουσία του τμήματος ΙΑΚΑ στο διαδίκτυο, προσφέρει τεχνική βοήθεια σε θέματα πληροφορικής και διδάσκει μαθήματα σχετικά με τα ενδιαφέροντά του.

Γιώργος Χιώτης

Κλασικός αρχαιολόγος που ειδικεύεται σε εφαρμογές GIS. Εργάζεται για την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές (2005) και μεταπτυχιακές (2009) σπουδές του στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κατέχει επίσης πτυχίο ιστορίας (2010) από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Ωρωπό, την Κύθνο, το Σωρό, τη Σκιάθο και τη Σικυώνα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα υδρευτικά συστήματα και τη διαχείριση του νερού στην αρχαιότητα.