Η ομάδα του ερευνητικού προγράμματος

Ερευνητική ομάδα

Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου

Αρχαιολόγος, ειδική στην κεραμεική των πρώιμων χρόνων. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Kλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002) και συνέχισε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2004), όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή (2008). Ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια (FNRS) στο Ερευνητικό Κέντρο Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (CReA) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB) (2013-2017). Έχει διδάξει αρχαιολογία σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ανήκει στα μέλη του συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (2017-2020) και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου (2010-έως σήμερα) και. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές στην Ελλάδα (Δεσποτικό, Κεφάλα Σκιάθου) και μελετά κεραμεικό υλικό από διάφορες θέσεις στην Αττική, τις Κυκλάδες και την Αργολίδα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά, αλλά και μια μονογραφία (The Early Black-figured Pottery of Attika in Context ca. 630-570 B.C., Brill, Leiden 2011).

Η Α. Αλεξανδρίδου ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων από την Αττική και τη Μαύρη Θάλασσα στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων. Ήταν συντονίστρια της επιστημονικής ομάδας και ανέλαβε την τελική επιμέλεια όλων των λημμάτων της Βάσης Δεδομένων.

Αφροδίτη Βλάχου

Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2005) και το μεταπτυχιακό της στις μουσειακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2010). Η διατριβή της αφορά στην Πελοπόννησο της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Εργάστηκε ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στην Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Σπάρτης και πραγματοποίησε έρευνα στo Mainz της Γερμανίας με υποτροφία DAAD. Έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Ωρωπό, την Κύθνο και το Σωρό.

Η Α. Βλάχου ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων από την Πελοπόννησο και τον Αργοσαρωνικό στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Βίκη Βλάχου

Αρχαιολόγος, ειδική στην κεραμική της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια (FNRS) στο Ερευνητικό Κέντρο Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (CReA) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB). Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Κλασική Αρχαιολογία και τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2010). Έχει εργασθεί ως αρχαιολόγος στην Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) (2011-2012). Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Αθήνα, τον Ωρωπό, την Τήνο και την Ίτανο. Είναι μέλος του ερευνητικού προγράμματος Αμυκλών, του Ωρωπού της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου και συνεργάτης στα προγράμματα του Ξώμπουργου Τήνου και του Ανάβλοχου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την κεραμεική και τα ταφικά έθιμα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Η διδακτορική της διατριβή με θέμα τη Γεωμετρική κεραμεική του Ωρωπού έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών (βραβείο Γ. Π. Οικονόμου, 2010) και τελεί υπό δημοσίευση.

Η Β. Βλάχου ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων από τον Ωρωπό των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Στέλιος Δαμίγος

Υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Münster στην αρχαία ιστορία. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές (2006) και μεταπτυχιακές (2012) σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μία εξαμηνιαία πρακτική άσκηση στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (2012). Η διατριβή του εστιάζει στην πολιτική ιστορία της Βορειοδυτικής Ελλάδας πριν την κλασσική εποχή. Έχει εκδώσει τρία κείμενα για την αρχαία ιστορία στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Ελεύθερος Τύπος.

Ο Σ. Δαμίγος ήταν υπεύθυνος για την καταχώρηση των δεδομένων από τη Δυτική Ελλάδα στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Τατιάνα Θεοδωροπούλου

Ζωοαρχαιολόγος. Ερευνήτρια, μέλος της ομάδας Αιγαιακής Πρωτοιστορίας στο Παρίσι. Πραγματοποίησε προπτυχιακές σπουδές στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2000), και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή στην περιβαλλοντική και προϊστορική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Paris I Panthéon-Sorbonne (2001, 2007).

Έχει ειδίκευση αρχαιοζωολογίας με έμφαση στα κατάλοιπα υδρόβιων πανίδων (ψάρια, ασπόνδυλα). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών της εργάστηκε στο Εργαστήριο Θαλασσίων Ασπονδύλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Παρισιού (MNHN) και στο Εργαστήριο Αρχαιοζωολογίας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CRNS) στη Valbonne της Γαλλίας.

Ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο Wiener και μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ανασκαφές και έχει αναλάβει τη μελέτη των καταλοίπων θαλάσσιων οργανισμών από πολλές αρχαιολογικές θέσεις του Αιγαίου. Έχει διδάξει βιοαρχαιολογία ως συμβασιούχος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόσφατα (2015-2016) πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Institut d’études avancées στο Παρίσι.

Η Τ. Θεοδωροπούλου ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων που αφορούν κατάλοιπα θαλάσσιων οργανισμών στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Όλγα Κακλαμάνη

Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006, 2011). Η διατριβή της επικεντρώνεται στο ταφικό έθιμο της καύσης στον ελλαδικό χώρο κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αρχαιολογίς του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ανασκαφές (Ωρωπός, Σκιάθος, Τήνος).

Η Ο. Κακλαμάνη ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων από τις Κυκλάδες, τη Β. Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων. Επιπλέον είχε αναλάβει μαζί με την Ο. Πράππα τη γραμματειακή υποστήριξη του προγράμματος.

Ελένη Καρούζου

Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές (2008) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2011). Η διατριβή της επικεντρώνεται στη μετάβαση από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου στη Θεσσαλία και τις γειτονικές περιοχές. Έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Ωρωπό, την Κύθνο, το Σωρό και τη Σκιάθο.

Η Ε. Καρούζου ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων από τη Θεσσαλία στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Αντώνης Κοτσώνας

Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cincinatti στις Η.Π.Α. Αρχαιολόγος με ειδίκευση στο Αιγαίο των πρώιμων ιστορικών χρόνων. Έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1996-2000) και στο King’s College του Λονδίνου, τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (2000-2001) και τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (2001-2005). Έχει διδάξει στο King’s College του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, και στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

O Α. Κοτσώνας ήταν υπεύθυνος για την καταχώρηση των δεδομένων από την Κρήτη στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Μαρία Κουτσουμπού

Κλασική αρχαιολόγος. Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιμελήτρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, επιβλέπουσα ανασκαφικών εργασιών στο έργο ΕΣΠΑ "Ανάδειξη αρχαίου Θεάτρου Μήλου". Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές (2000) και μεταπτυχιακές της σπουδές (2003) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μελετά την αρχαϊκή γραπτή κεραμεική από το Ιερό στο Βρυόκαστρο της Κύθνου και τη γεωμετρική, αρχαϊκή και κλασική κεραμεική από το Ιερό της αρχαίας Αλάσαρνας (Καρδάμαινας) της Κω.

Η Μ. Κουτσουμπού ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση δεδομένων από τα Δωδεκάνησα στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν

Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επί τρία έτη επισκέπτης Καθηγητής στο Paris IV – Sorbonne. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB). Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου ως υπότροφος του “Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης” με θέμα τη γένεση του αρχαίου ελληνικού ναού. Πρόσφατα κατείχε την τιμητική έδρα Blaise Pascal (2012-2013) στο Παρίσι (Paris I-Panthéon και École Pratique des Hautes Études en Sciences Sociales), πραγματοποιώντας έρευνα για τα ιερά των Κυκλάδων. Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική των πρώιμων ιστορικών χρόνων και την ομηρική αρχαιολογία, όπως και στην αρχαιολογία των ιερών από τη Γεωμετρική στην Κλασική περίοδο. Διευθύνει μια σειρά ανασκαφών στην Αττική (Σκάλα Ωρωπού), τις Κυκλάδες (Κύθνος), τη Θεσσαλία (Σωρός), αλλά και τις Σποράδες (Κεφάλα Σκιάθου). Το 2016 αναγορεύτηκε αντεπιστέλλον μέλος της Académie des Inscriptions et Belles Lettres.

Ο Α. Μαζαράκης Αινιάν διεύθυνε το Ερευνητικό Πρόγραμμα.

Εύη Μαργαρίτη

Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ινστιτούτου της Κύπρου (STARC). Βιοαρχαιολόγος. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ήταν υπότροφος του ιδρύματος Λεβέντη στο Εργαστήριο Fitch της Βρετανικής Σχολής Αθηνών (2009-2012). Η έρευνά της εστιάζει στην αποκατάσταση των αγροτικών πρακτικών, χρήσης φυτών και της οικονομίας κατά την Κλασική περίοδο. Ως αρχαιοβοτανολόγος διερευνά τα ζητήματα της αρχαία γεωργίας και συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα.

H E. Mαργαρίτη ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των βιοαρχαιολογικών καταλοίπων φυτών στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Ε.-Μ. Μόρ

Κλασική Αρχαιολόγος. Σπούδασε Αρχαία Ιστορία, Προϊστορική και Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Albert-Ludwigs στο Freiburg της Γερμανίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Freiburg με θέμα τη δομή και την εξέλιξη των νεκροπόλεων στη Μικρά Ασία κατά τη γεωμετρική και αρχαϊκή περίοδο υπό την εποπτεία του καθηγητή G. Hiesel. Το 2010 η διατριβή απέσπασε το βραβείο Günter-Wöhrle του Ιδρύματος Humanismus Heute. Από το 2006 έως το 2012 δίδαξε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ανασκαφές στη Γερμανία, την Τυνησία και την Τουρκία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εστιάζουν στην αρχαιολογία της Μικράς Ασίας με έμαφαση στην οικιστική εξέλιξη και τα ταφικά έθιμα. Από το 2010, συντονίζει ένα ερευνητικό πρόγραμμα και τις αρχαιολογικές έρευνες στην Άσσο (BTU Cottbus-Senftenberg) σε συνεργασία με το τούρκικο ανασκαφικό πρόγραμμα στην ίδια θέση.

Η Ε.-Μ. Μohr ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων από τη Μικρά Ασία στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Γιάννης Νάκας

Υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Αρχαιολόγος και σχεδιαστής. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1999) και τις μεταπτυχιακές στην υποβρύχια αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Southampton (2002). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές, ως επί το πλείστον υποβρύχιες (Σαλαμίνα, λιμάνι Ζέας στον Πειραιά, Ραμνούντας, Μόδι), και εργάστηκε ως συμβασιούχος αρχαιολόγος σε αρκετές Εφορείες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα και κάνει αρχαιολογικά σχέδια και αναπαραστάσεις για διάφορα αρχαιολογικά επιστημονικά προγράμματα.

Ο Γ. Νάκας ανέλαβε τη σχεδίαση αντικειμένων από διάφορες θέσεις που εντάσσονται στο Ερευνητικό Πρόγραμμα.

Έλια Νικητοπούλου

Αρχαιολόγος. Εργάζεται στο Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004) και τις μεταπτυχιακές πάνω στη μουσειοποίηση αρχαιοτήτων στο Πανεπιστήμιο "Tor Vergata" της Ρώμης (2008). Εργάσθηκε ως αρχαιολόγος στο ψηφιακό έργο της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων "Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη". Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στο Αιγαίο (Τήνος), καθώς και σε υποβρύχιες ανασκαφές (Κύθνος, Αλεξάνδρεια).

Η Ε. Νικητοπούλου ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων από τη Νότια Ιταλία στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Αδαμαντία Παπαδοπούλου

Αρχαιολόγος, ειδική στη μελέτη ανθρώπινου σκελετικού υλικού. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τις μεταπτυχιακές της στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Έχει εργαστεί ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ανασκαφές (Καλαμάκια-Μεσσηνία, Αντικύθηρα, Μαραθώνας-Μπρεξίζα, Κύθνος).

Η Α. Παπαδοπούλου ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των ανθρωπολογικών δεδομένων στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Ζαχαρούλα Παπαδοπούλου

Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2008 και τις μεταπτυχιακές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2011). Έχει εργαστεί ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (Άνδρο) και Θήβας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ανασκαφές (Ωρωπός, Κύθνος, Άνδρος, Τήνος).

Η Ζ. Παπαδοπούλου ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων από την Κεντρική Ελλάδα.

Όλγα Πράππα

Αρχαιολόγος. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2009, 2015). Έχει εργασθεί ως συμβασιούχος αρχαιολόγος σε Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Αττική και τη Θεσσαλία. Έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ωρωπός, Κύθνος, Σκιάθος, Σωρός, Zερέλια).

Η Ο. Πράππα ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων από τον Αργοσαρωνικό αλλά και κάποιων θέσεων της Θεσσαλίας στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων. Επιπλέον είχε αναλάβει μαζί με την Ο. Κακλαμάνη τη γραμματειακή υποστήριξη του προγράμματος.

Βέρα Σίσχελσμιτ

Yποψήφια Διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Tübingen (2010) και το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2012). Η διατριβή της μελετά το αρχαιολογικό περιβάλλον και τη σημασία της αρχαϊκής γλυπτικής στην Ιονία. Έχει πάρει μέρος σε ανασκαφές στην Ιταλία (Pantelleria) και την Ιωνία (Πριήνη, Μίλητος, Πάνορμος/Δίδυμα).

Η V. Sichelschmidt ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων από τη Μικρά Ασία στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Κατερίνα Τρανταλίδου

Βιοαρχαιολόγος, ειδική στη μελέτη ζωικών οστεικών καταλοίπων. Αρχαιολόγος στην Εφορεία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1980), τις μεταπτυχιακές της στην εθνολογία και προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I- Panthéon, 1982) και στο Paris IV (1983), ενώ τη διδακτορική της διατριβή στην αρχαιολογία στο Παρίσι (Nouveau Doctorat, 1993). Εργάστηκε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (2000-2012) και Κρήτης (1993-1996). Έχει μελετήσει τα υπολείμματα ζώων από πολλές περιοχές στην Ελλάδα και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά.

Η Κ. Τρανταλίδου ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων των ζωικών καταλοίπων στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Άννα-Ζαρά Τσεμσέδοχα

Αρχαιολόγος, με ειδίκευση στα ταφικά έθιμα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου στη βόρεια Ελλάδα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές (2006), τις μεταπτυχιακές σπουδές της (2009) στην Κλασική αρχαιολογία και τη διδακτορική της διατριβή (2015) στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης. Eίναι επιστημονική συνεργάτιδα στην ομάδα μελέτης PLH-CRATA στο ίδιο παμεπιστήμιο. Η μεταπτυχιακή διατριβή της ήταν για τις αποικίες στην Χαλκιδική στην Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου και στην αρχαϊκή εποχή. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στα ταφικά έθιμα στην Μακεδονία κατά στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Συνδιοργάνωσε μια σχετική ημερίδα στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης και συμμετείχε στην έκδοση των πρακτικών. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Γαλλία και την Ελλάδα.

H A.-Z. Chemsseddoha ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των ταφικών δεδομένων στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων από τη Μακεδονία.

Γιώργος Φακορέλλης

Αναπλ. καθηγητής στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας. Χημικός (αρχαιομέτρης). Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Χημικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1986, τις μεταπτυχιακές του στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux ΙΙΙ (D.E.S.S.) το 1989 και τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1996. Από το 1989-2004, συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος”. Από το 1990-2011 ήταν μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας (πρόεδρος από το 1999-2006). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 60 διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

Ο Γ. Φακορέλλης ήταν υπεύθυνος για την καταχώρηση των αρχαιομετρικών δεδομένων στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων.

Ξένια Χαραλαμπίδου

Αρχαιολόγος, ειδική στην κεραμεική των πρώιμων ιστορικών χρόνων. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2000) το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2001), και τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2008). Από το 2010 είναι επιστημονική συνεργάτιδα στο Εργαστήριο Fitch της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και συμμετέχει στη μελέτη των ανασκαφών στο Τσικαλαριό και την Κάρυστο, της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Η αδημοσίευτη διδακτορική της διατριβή αφορά την αρχαϊκή κεραμεική από τον Ωρωπό. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την αρχαιολογία των Πρώιμων Ιστορικών χρόνων της Κεντρικής Ελλάδας και κυρίως της Εύβοιας και των γειτονικών περιοχών όπως του Ωρωπού, αλλά και των Κυκλάδων, κυρίως της Νάξου με έμφαση στην κεραμεική παραγωγή, τα δίκτυα και τις κοινωνικές εξελίξεις όπως αποτυπώνονται σε οικισμούς και νεκροπόλεις. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά.

Η Ξ. Χαραλαμπίδου ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων της Εύβοιας και των οικισμών της Μακεδονίας.στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων Συμμετείχε επίσης στο συντονισμό δραστηριοτήτων του ερευνητικού προγράμματος.

Ελένη Χατζηνικολάου

Υποψήφια διδάκτορωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2015) και το μεταπτυχιακό της στην Αρχαιολογία της Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου (2016). Η διατριβή της επικεντρώνεται στη μελέτη της ελληνικής αρχαϊκής οικίας στη Μεσόγειο. Συμμετέχει στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Κύθνο και τη Σκιάθο.

Η Ε. Χατζηνικολάου ήταν υπεύθυνη για την καταχώρηση των δεδομένων στην Ερευνητική Βάση Δεδομένων από το ΒΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Πραγματοποίησε επίσης ελέγχους και διορθώσεις πολυάριθμων λημμάτων της Βάσης Δεδομένων.

Τεχνική ομάδα

Άγγελος Αγγελίδης

Στατιστικολόγος/Στατιστικός. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Γεωπονίας και των Τ.Ε.Φ.Α.Α. του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Α. Αγγελίδης ήταν υπεύθυνος για τις στατιστικές μελέτες που εντάχθηκαν στο Ερευνητικό Πρόγραμμα.

Χρυσόστομος Αποστόλου

Τοπογράφος Μηχανικός. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρακολούθησε μαθήματα Κοινωνικής Γεωγραφίας και Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και πήρε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Χωροταξία Πολεοδομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2001). Έχει παρουσιάσει εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες για τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, έχει διδάξει Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών σε νέους Μηχανικούς και έχει Μελετητικό Πτυχίο στην Πολεοδομία και Τοπογραφία. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 1995 και συμμετέχει στην Hellas GIS. Έχει εκπονήσει ποικίλες μελέτες ιδιωτικών και Δημοσίων συμφερόντων, έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου Ν. Αγχιάλου και είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αγρ. Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τις αποτυπώσεις ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Ο Χ. Αποστόλου ανέλαβε την υλοποίηση των εφαρμογών ΓΣΠ της Βάσης Δεδομένων.

Ζαν-Σεμπαστιάν Γκρο (Jean-Sébastien Gros)

Αρχαιολόγος, ειδικός στην ελληνική και ρωμαϊκή κεραμεική. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Montpellier (1999, 2001) και τη διδακτορική του διατριβή στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Montpellier (2007). Εργάστηκε ως συμβασιούχος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στη Γαλλία, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Εργάσθηκε ως τεχνικός ηλεκτρονικών συστημάτων στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (2013-2017). Είναι μέλος του ερευνητικού προγράμματος για τον Ωρωπό της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για την άβαφη κεραμεική της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, τη χρήση και διασπορά της. Μελετά κεραμεική από τις ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής στη Θάσο και τη Δήλο, αλλά και από άλλες θέσεις συμπεριλαμβανομένης της Τήνου.

Ο J.-S. Gros συνεργάστηκε στη δημιουργία της Ερευνητικής Βάσης Δεδομένων.

Ναταλένα Ζάχου

Αρχαιολόγος και Σχεδιάστρια. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η διπλωματική της εργασία αφορούσε τον αντίκτυπο των σχεδίων και των γραφικών ή τρισδιάστατων αναπαραστάσεων στην αρχαιολογία, χρησιμοποιώντας ως περίπτωση μελέτης το ιερό του Απόλλωνα στο Σωρό. Έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Κύθνο και το Σωρό.

Η Ν. Ζάχου ανέλαβε τη σχεδίαση αντικειμένων από διάφορες θέσεις που εντάσσονται στο Ερευνητικό Πρόγραμμα.

Ουρανία Ησυχίδη

Φωτογράφος. Απόφοιτη Σχολής Γραφικών Τεχνών και Οπτικοακουστικών Σπουδών στο Τμήμα Φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Ο. Ησυχίδη ανέλαβε τη φωτογράφηση αντικειμένων από διάφορες θέσεις που εντάσσονται στο Ερευνητικό Πρόγραμμα.

Κωνσταντίνος Καλφούντζος

ΕΤΕΠ πληροφορικής στο Τμήμα Ιατρικής, Βιόπολις, Λάρισα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ήταν ΕΤΕΠ πληροφορικής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως το 2015. Έχει ασχοληθεί με την υποστήριξη - διαχείριση μεγάλων δικτύων υπολογιστών κυρίως σε τράπεζες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις (1999-2002). Δίδαξε πληροφορική στα δημόσια ΙΕΚ Λάρισας (2000-2004) και ήταν επιμορφωτής στα σεμινάρια πληροφορικής που έγιναν σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας (2002-2003).

Ο Κ. Καλφούντζος παρείχε τεχνική υποστήριξη κατά την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος.

Μάρκος Μαζαράκης Αινιάν

Αρχιτέκτονας που ειδικεύεται σε τρισδιάστατες εφαρμογές και εικονικές αναπαραστάσεις. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2011). Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί στην εικονική αναπαράσταση της Ακρόπολης των Μυκηνών, για το CD-ROM του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Μ. Μαζαράκης Αινιάν ανέλαβε τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του οικισμού του Ωρωπού.

Θέμης Ντάλλας

ΕΔΙΠ στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου είναι υπεύθυνος για την παρουσία του τμήματος ΙΑΚΑ στο διαδίκτυο, προσφέρει τεχνική βοήθεια σε θέματα πληροφορικής και διδάσκει μαθήματα σχετικά με τα ενδιαφέροντά του. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην Υπολογιστική Αστροφυσική το 1996. Από το 1997 έχει κατασκευάσει πάνω από 140 κόμβους στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας του Βόλου, την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 και -φυσικά- το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο Θ. Ντάλλας συμμετείχε στο σχεδιασμό και προγραμματισμό της Ερευνητική Βάσης Δεδομένων, αλλά και στην προβολή του προγράμματος στο διαδίκτυο μέσω του κόμβου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Γιώργος Χιώτης

Αρχαιολόγος που ειδικεύεται σε εφαρμογές GIS. Εργάζεται για την Ακαδημεία Αθηνών και την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές (2005) και μεταπτυχιακές (2009) σπουδές του στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κατέχει επίσης πτυχίο ιστορίας (2010) από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Ωρωπό, την Κύθνο, το Σωρό, τη Σκιάθο και τη Σικυώνα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα υδρευτικά συστήματα και τη διαχείριση του νερού στην αρχαιότητα.

Ο Γ. Χιώτης συμμετείχε στο σχεδιασμό και προγραμματισμό της Ερευνητική Βάσης Δεδομένων και ήταν υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία της.

Λοιποί Συνεργάτες

Ο Δρ. Manuel Arjona, συμβασιούχος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού, συμμετείχε στο αρχικό σχεδιασμό της Ερευνητικής Βάσης Δεδομένων και στην πρώτη καταχώρηση δεδομένων που αφορούν την Ισπανία και τη Ν. Γαλλία.

Οι προπτυχιακοί φοιτητές Φωτεινή Καλαή, Ελένη Κουλαυτάκη, Βίκυ Πολυμεροπούλου και Άκης Προφυλλίδης, αλλά και οι απόφοιτοι Ευαγγελία Κολοφωτιά, Πολυξένη Λιβογιάννη και Μαλαματή Πράππα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχαν στον τελικό έλεγχο των εγγραφών της Ερευνητικής Βάσης Δεδομένων.